header banner
Default

Plank Hareketini 20 saniye yapın ve etkisini görün! İşte Plank Hareketinin Faydaları!


Plank hareketi bir tür vücut ağırlığı egzersizidir. Plank ilk zamanlarda sizi zorlayacak ama daha sonrasında vücudunuzun değişimini gördükçe keyifle yapmaya başlayacağınız bir hareket…

Evet plank hareketine ilk başladığınızda 15 saniye bu şekilde durabiliyor olmanız bile mucizeyken daha sonra kendi rekorlarını kıracağınıza eminiz.

Plank hareketi sayesinde Transversus abdominis (tüm karnımızı çevreleyen karın kasları, Rectus abdominis (karnımızın ön bölgesindeki paket kasları olarak tabir edilen kaslar, 6 paket kası), Obliques (yan karın kasları) ve Gluteus (kaba et kaslarımız) çalışır ve kuvvetlenir.

Peki ama nedir bu plank hareketi?

VIDEO: Her Gün Plank Yaparsan Vücudunda Ne Değişimler Olur ? | Doğru Plank Nasıl Yapılır ? | BEL AĞRISI
edofit

Plank; karın kasları başta olmak üzere bacak ve göğüs kaslarını geliştiren; gücünüzü, dengenizi ve dayanıklılığınızı artıran bir egzersizdir. Plank hareketi doğru yapıldığında vücuda faydası ise inanılmazdır. Diğer jimnastik egzersizlerinde olduğu gibi, fazladan ekipman veya ağırlık gerektirmez; küçük bir bütçeniz varsa veya seyahat ediyorsanız uygun bir egzersizdir.
Plank hareketi hızlı kalori yakılması için sıkça tercih edilmesinin yanında düzgün bir duruş ve boyun kaslarında güçlenme de sağlar.

Plank hareketi nasıl yapılır?

VIDEO: Her Gün 1 Dakika Boyunca Plank Yaparsanız Ne Olur ?
İyi Fikir

Plank hareketi yapmak için yere bir mat sermeniz yeterli olacaktır. Yüz üstü şınav çeker gibi pozisyon alarak dirsekleriniz ve ayak parmaklarınızı yere koyarak bacaklarınızı omuz genişliği hizasında açmalısınız. Tüm ağırlığınızı ayak parmaklarınıza ve önkollarınıza ve dirseklerinize verin. Vücudunuzu düz tutun; başınız ve sırtınız aynı hizada olmalı.

Karın kaslarınızı sıkarak bu pozisyonda en az 15-20 saniye kadar sabit durmalı ve birkaç set halinde hareketi tekrarlamalısınız.

İlk zamanlar 15-20 saniye dayanmanız bile biraz güç gelecektir ama daha sonra bu süreyi 1-2 dakikaya çıkarabilirsiniz.
Plank hareketinin 6 muhteşem faydası:

1. Sırt ve bel ağrısını azaltır

VIDEO: 1.HAFTA HEDEF 300 SANİYE PLANK ! | SIFIRDAN PLANK SERİSİ | PLANK NASIL YAPILIR | EVDE SPOR YAPMAK
murtkrds

Eğer ki ağrısı çekiyorsanız; plank, duruşunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir! Plank hareketi omurganızın özellikle üst kısmına destek sağlar ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Amerikan Egzersiz Konseyi’ne göre; düzenli olarak plank hareketi yapmak sadece sırt ağrısını önemli ölçüde azaltmakla kalmaz aynı zamanda kaslarınızı da güçlendirir ve özellikle sırtınızın üstündeki bölgelerde tüm sırtınız için güçlü bir destek sağlar.

2. Plank hareketiyle göbeğinizi eritebilirsiniz

VIDEO: Doğru Plank Nasıl Yapılır? Haftanın Hareketi
Ayşegül Demirsoy

Plank hareketi tüm karın kaslarınızı çalıştıracağı için sürekli ve düzenli yapılması sayesinde karın kaslarınızı güçlendirecek ve göbek bölgenizdeki yağı eritmesinde işe yarayacaktır.

3. Daha dik durmanızı sağlar

VIDEO: Bir Ay Boyunca Plank Yapın ve Vücudunuza Neler Olacağını Görün
OLUMLU BAK

Düzenli plank hareketini çalışmak sırt, omuz, kol ve boyun kaslarını kuvvetlendirdiğinden duruşunuzu da düzeltecektir.
İyi bir duruş, kemiklerinizi ve eklemlerinizi doğru hizada tutar; bu, hem kemiklerinizin hem de eklemlerinizin daha iyi korunacağı ve daha sağlıklı olacağı anlamına gelir, ancak kaslarınızın genel etkinliğinin de artırılacağı anlamına gelir.Dik bir duruş sırt veya omurganızın doğru konumda olmasını sağlar ve böylece daha az sırt ağrısı çekersiniz.
Her şeyden önce, dik duruşu olan biri daha iyi, daha sağlıklı ve daha kendine güvenen görünüyor.

Duruşunuzu iyileştirmek, iç organlarınızı daha iyi konumlandıracağınız anlamına gelir; bu, sindirim sorunlarını ya da iç organlarınızın kötü duruş nedeniyle doğal konumlarından çıkmaya zorlanmalarının neden olabileceği diğer işlevsel sorunları geçersiz kılabilir.

4. Metabolizmayı hızlandırır

VIDEO: PLANK HAREKETİNİN FAYDALARI #shorts
UMUT OLCAY

Plank hareketinde tüm vücut kaslarında kontraksiyon gerçekleşir, bu da kalp atışını hızlandırır. Kalp atışının artması da kalori yakımı sağlar. Plank hareketi, tüm vücuda meydan okumak için mükemmel bir yöntemdir; çünkü her gün bunları yapmak, egzersiz veya oturma gibi diğer geleneksel karın egzersizlerinden daha fazla kalori yakar.

Bu egzersizi günlük olarak yaparak güçlendirdiğiniz kaslar, hareketsizken bile daha fazla enerji yakmanızı sağlar. Bu özellikle, günün çoğunu bir bilgisayar başında oturarak geçiriyorsanız önemlidir.

Sağlıklı, güçlü kaslara sahip olmak, vücudunuzun sürekli olarak daha fazla enerji yakmakta olduğu anlamına gelir ve kalorileri yağ şeklinde depolamanın önünü de keser.

5.Vücudun esnekliğini arttırır

VIDEO: Plank nasıl yapılır
Bodybuilding TR
Shot of a young woman practicing yoga outside on a sunny day

Doğru bir plank hareketi sayesinde boyun ve omuz bölgeleri, kürek kemikleri, alt ve üst bacaklar, ayak tabanları ve parmak uçları esnetilmiş olur. Bu da vücudun genel esnekliğini arttırır. Plank hareketi sayesinde her zamankinden daha esnek olacaksınız.

6.Plankın etkisi genel ruh halinize de yansıyacak

VIDEO: Salonunda Bir Saat Geçirmek Yerine Yapabileceğiniz 12 Plank Hareketi
OLUMLU BAK

Plank hareketinin sinirlerimiz üzerinde de etkisi vardır. Doğru ve düzenli yapılan plank hareketi sayesinde genel ruh halinizin daha iyi olduğunu fark edeceksiniz. Plank hareketiyle stres dolayısıyla sertlerşmiş ve gerilmiş kaslarınız gevşeyecek ve vücuttaki gerginlik azalacaktır.

Plank hareketi insanları zorlayan, kaygıları ve endişeleri ortadan kaldıran kas gruplarını hedeflemek için mükemmeldir. Ek olarak, tüm egzersiz biçimleri endişe ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Plank hareketini yaparken bunlara dikkat edin!

VIDEO: "Bu Egzersiz Herhangi Bir Hastalığı Sonsuza Dek Yok Edebilir" | Chunyi Lin Türkçe
AKLIN GÜCÜ
wrong and right plank posture,vector illustration

*Plank hareketini bir seferde sadece birkaç saniyeliğine yapmaya başlayabilir ve zamanla artırarak vücudunuzda bir yaralanmaya yol açmadan alışabilirsiniz.
*Kalça, baş veya omuzlarınızın doğru durduğuna emin olun! Bu yanlış uygulama şekli, güçlendirmeye çalıştığınız kas gruplarında çok sayıda yaralanmaya neden olabilir.
*Nefesini tutma. Plank sırasında nefes almayı unutmayın!Uuzun süre nefes tutmak ve oksijen olmadan devam etmek beyniniz için sağlıksız olabilir. Ayrıca, düzgün egzersiz yapmak için sabit bir oksijen akışına ihtiyacınız vardır .

Sources


Article information

Author: Yvonne White

Last Updated: 1704433922

Views: 1066

Rating: 4.2 / 5 (70 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Yvonne White

Birthday: 2020-05-07

Address: PSC 8760, Box 9430, APO AP 73650

Phone: +4698722855009864

Job: Laboratory Technician

Hobby: Puzzle Solving, Gardening, Poker, Rowing, Woodworking, Chess, Photography

Introduction: My name is Yvonne White, I am a skilled, multicolored, artistic, receptive, rare, rich, brilliant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.