header banner
Default

TikTok sætter læselysten i gang | TV MIDTVEST


Artiklen er mere end 30 dage gammel

Swipe fra den ene TikTok-video til den næste har fået en generation af unge pige til at bladre videre til bøgerne.

Årsagen er et såkaldt hashtag under navnet BookTok, hvor unge anmelder og fortæller om bøger til andre unge. Det vil sige, at unge kan søge bogvideoerne frem ved at søge på ordet BookTok. Og det gør de i stor stil.

- Booktok har inspireret mig til at læse endnu mere og inspireret mig til, hvilke bøger jeg skulle læse, fortæller Christine Buelund Madsen.

Hun har været med til at starte en bogklub sammen med sine klassekammerater fra 8. klasse på Lundgårdsskolen i Herning. Klubben mødes hver dag i det store frikvarter, og så bliver der snakket om bøger.

- Jeg hadede at læse. Jeg kunne ikke fordrage det, men jeg tænkte, at jeg alligevel ville give bogklubben en chance. For hvad nu hvis jeg kunne finde nogle bøger, som fangede mig, siger Maja Amalie Graversen.

Hun er en af de piger, som er begyndt at fodre sin spirende læsehest med bøger, som hun finder på det sociale medie TikTok. Og som hun nu diskuterer i bogklubben.

Colleen Hoover fanger de unge

VIDEO: Is TikTok and Booktube Destroying Reading?
Library of a Viking

Skolens bibliotekar, der i øvrigt også er både dansk- og engelsklærer, har også fået øjnene op for tendensen.

- Det startede med bogen ”Vi var løgnere” af Emily Lockhart. Det var den første bog, vi hørte om, inden jeg blev opmærksom på fænomenet. Men efter Colleen Hoover kom til, har vi anskaffet alle hendes bøger, siger Christina Styrk Jepsen.

Colleen Hoover er en amerikansk forfatter, som skriver romantiske bøger henvendt til det yngre publikum.

Christina Styrk Jepsen glæder sig over tendensen, for der er ikke nogen, der kan få unge til at læse som andre unge. Og hun gør meget ud af at fortælle deres forældre, at de endelig ikke må forspilde chancen, hvis deres barn begynder at snakke om en bog, som er omtalt på TikTok. Det kan være gnisten, der antænder læselysten.

Pigerne fra bogklubben er ikke i tvivl om, hvad det er TikTok kan.

- Det er korte videoer på omkring 15 sekunder. Så det er meget hurtigt at danne sig et indtryk af bogen, siger Christine Buelund Madsen. For hende betyder det også noget, at det er bøger hun kan relatere til, og at de bliver anmeldt af andre unge.

- Det er mere sådan nogle teenbøger og ikke sådan nogle historiske tekster, supplerer Maja Amalie Graversen.

Der læses på engelsk

VIDEO: reading viral tiktok books so you don't have to 👺
lexi aka newlynova

Hos boghandlerne har man også opdaget tendensen. I Bog & Idé i herningCentret er TikTok skyld i, at afdelingen med engelske bøger er vokset betragteligt. For mange af de populære bøger er på engelsk.

Bog & Idé har nu en udstilling med bøger, som er populære på TikTok, fortæller butikchef Pia Vester.

Bog & Idé har nu en udstilling med bøger, som er populære på TikTok, fortæller butikchef Pia Vester.

Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST

- Det startede med Colleen Hoover, som egentligt har været fremme i mange år. Men lige pludseligt begyndte vi at sælge rigtigt mange af hendes bøger, og vi forstod i starten ikke helt hvorfor. Men så fandt vi ud af, at der var noget der hedder TikTok, fortæller Pia Vester, butikschef i Bog & Idé.

Siden er det gået stærkt. Afdelingen med engelske bøger er vokset, og der er lavet en udstilling med bøger som bliver særligt omtalt på TikTok.

- Der kommer rigtigt mange unge herind. De står i flokke og snakker om de bøger, de skal have næste gang. Og de kommer altså ind og køber en stak ad gangen, siger Pia Vester.

Det har påvirket bogsalget i sådan en grad, at forlagene skriver til boghandlerne, hvis en bog gør sig særligt godt på TikTok.

- Og vi har også selv en TikTok-konto, så vi kan holde øje med, hvad der rører sig, siger Pia Vester.

Bogklubben på Lundgårdsskolen har også fået en TikTok-konto. En såkaldt BookTok, så de selv kan omtale de bøger, de kan lide. Indtil videre er det blevet til en enkelt boganmeldelse.

- Vi lavede den for to dage siden, fordi vi kom til at tale om, at det kunne være sjovt at have vores egen BookTok, siger Christine Buelund Madsen.

Sources


Article information

Author: Tammy Little

Last Updated: 1702027203

Views: 708

Rating: 4.5 / 5 (61 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tammy Little

Birthday: 1945-07-11

Address: USS Stark, FPO AE 82358

Phone: +4440362555785283

Job: Pharmaceutical Sales Rep

Hobby: Sewing, Puzzle Solving, Soccer, Playing Chess, Chocolate Making, Fencing, Tennis

Introduction: My name is Tammy Little, I am a clever, Adventurous, honest, candid, steadfast, bold, expert person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.