header banner
Default

Oplaat bedankt PvdD voor extra aandacht Binnenhofbarbecue | Pluimveeweb nl - Nieuws voor pluimveehouders


PvdD roept op weg te blijven bij parlementaire barbecue

VIDEO: Binnenhof Barbecue - Zendtijd Politieke Partijen 2019
Partij voor de Dieren

Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat is blij met de extra aandacht van de Partij voor de Dieren (PvdD) voor de Binnenhofbarbecue. De PvdD roept parlementariërs en kabinetsleden op de Binnenhofbarbecue van dinsdag 4 juli niet te bezoeken. „Ik bedank de PvdD voor deze extra aandacht. Hierdoor zijn er vanmorgen nog extra aanmeldingen binnengekomen”, zegt Oplaat.

Nepluvi organiseert jaarlijks in juli, in de laatste week voor het zomerreces de Binnenhofbarbecue als afsluiting van het politieke seizoen. Nepluvi organiseert de barbecue samen met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Nederland Vleesland, ZuivelNL, Nederlands Visbureau en Groentenfruit Huis.

Vanwege de coronacrisis en de verhuizing van de Tweede Kamer vond de barbecue de afgelopen drie jaar niet plaats. Dit jaar is de traditionele afsluiting van het parlementaire jaar weer terug op de agenda, namelijk op dinsdag 4 juli in Nieuwspoort.

‘Lobbyfestijn’

VIDEO: Machtsstrijd bij PvdD: ‘Als gerommel blijft doorgaan, vrees ik ergste voor de Partij voor de Dieren’
BNR

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt blijven de parlementariërs en kabinetsleden er ver bij weg. „Een lobbyfestijn waar politici opzichtig gefêteerd worden door met name de vlees-, vis- en zuivelindustrie is zeer onwenselijk gezien het belang van onafhankelijke politiek", zegt PvdD-Kamerlid Eva Akerboom.

De barbecue is terug onder een nieuwe naam, namelijk NLvoedt. „Een nieuwe naam, een nieuw jasje. Om te verhullen dat daaronder nog steeds hetzelfde traditionelefeestje van de vleeslobby schuilgaat. Dat komt de transparantie van het lobbycircuit niet ten goede”, stelt Akerboom. Ze wijst op een rapport van Transparency International, waarin zorgen worden geuit over de risico’s van lobbyen en het gebrek aan transparantie in Nederland. „Lobbyactiviteiten die kunnen leiden tot buitenproportionele invloed moeten zo transparant mogelijk zijn. Verhullende namen dragen daar niet aan bij”, benadrukt Akerboom.

Kwalijke zaak

VIDEO: Parlement acht weken dicht: BBQ
Lissauer․com

Het PvdD-Kamerlid noemt het bovendien een kwalijke zaak dat de BBQ dit jaar mede is georganiseerd door Gert-Jan Oplaat, kersverse senator van de BoerBurgerBeweging (BBB), die tevens voorzitter is van de verenging van de Nederlandse pluimvee industrie (Nepluvi) en de vereniging van de Europese pluimvee industrie (Avec).

„Ik vind het zeer ongepast dat een zittend parlementariër als vertegenwoordiger van de pluimvee-industrie een vleeslobbyevenement organiseert in het pand waar ook ons parlement huist. Als onze kabinetsleden daar acte de présence geven valt dat niet te rijmen met onafhankelijk en transparant bestuur”, meent Akerboom, die in haar Kamervragen de ministers oproept niet op de uitnodiging in te gaan.

Verbinding zoeken

VIDEO: Politici voorzichtig met kipkluiven
De Telegraaf

Oplaat bedankt de PvdD voor de extra aandacht omdat het aantal aanmeldingen na hun oproep steeg. Hij vindt het jammer dat PvdD-leden niet willen komen. „PvdD-leden die de barbecue bezoeken hoeven geen vlees te eten. Naast vegetarisch bieden we ook halal producten aan. Het voedselaanbod tijdens onze barbecue is heel breed. Er is voor ieder wat wils. We noemen de activiteit ook niet voor niets NLVoedt.”

„Naast belangenbehartigers van de vleessector werken Groentenfruit Huis, Nederlands Visbureau en ZuivelNL ook mee om een zo breed mogelijk voedselaanbod aan te bieden. Het is jammer dat de PvdD de verbinding niet zoekt. Wij doen dat bij Nepluvi wel.” Oplaat vindt dat politici altijd de verbinding moet zoeken om samen verder te komen.

De Nepluvi-voorzitter is verheugd dat een groot aantal bewindspersonen van het kabinet zich hebben aangemeld voor de barbecue. „Minister Adema van Landbouw komt ook een visje eten.”

‘Getuigt van veel intelligentie’

VIDEO: Maak kennis met Lester van der Pluijm | lijsttrekker PvdD Provinciale Staten
Partij voor de Dieren Gelderland

De PvdD stelde zelfs Kamervragen over de Binnenhofbarbecue. Zo luidt vraag 8. Kunt u bevestigen dat de BBQ mede is georganiseerd door Gert-Jan Oplaat, senator van de BBB, die tevens ook voorzitter is van Nepluvi (de vertegenwoordiger van de Nederlandse pluimvee-industrie) en van Avec (de vertegenwoordiger van de Europese pluimvee-industrie)? „Vooral vraag 8 getuigt van veel intelligentie”, reageert Oplaat.

Sources


Article information

Author: Corey Valdez

Last Updated: 1698878643

Views: 1065

Rating: 4.5 / 5 (69 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corey Valdez

Birthday: 1976-03-31

Address: 238 Singleton Stravenue, South Kayla, IL 12076

Phone: +3519605194303454

Job: Park Ranger

Hobby: Metalworking, Gardening, Cycling, Bowling, Camping, Running, Stargazing

Introduction: My name is Corey Valdez, I am a treasured, unwavering, tenacious, receptive, Precious, clever, enterprising person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.